събота, 4 септември 2010 г.

"Указания за спасяването на света" - Роса Монтеро

Авторката открих случайно на созополския плаж с книгата "Дъщерята на Канибала." Прочетох я бързо, поради което в момента дори не си спомням името на главната героиня, но историята ми хареса. Като се прибрах в София, при пореден набег към книжарницата до работа, без да се замисля, си купих и "Указания за спасяването на света."
Отново имаме странна история, в която чрез игра на случайността и съвпаденията се забъркват таксиметров шофьор, лекар от Спешното, красива проститутка и достолепна професорка-алкохолик. И докато четем изключително достоверните описания на обичайни човешки състояния като мъка и неумение да преодолееш смъртта на любим човек, откъсването от реалността и потъването във втори живот в мрежата, претръпналостта от ужаса и гаврата с чувствата и тялото, не можем да не се замислим, че героите спокойно могат да бъдат съседът отляво, една от жените, чакащи сутрин на спирката, мъжът, до когото сядаме в автобуса.
Без да ни назидава, Роса Монтеро ни напомня, че няма универсални отговори и рецепти, но онова, което всички можем, е просто да бъдем добри.

Няма коментари: