събота, 7 ноември 2015 г.

Сикарио

Нали ви казах, че напоследък чета коментари за филми, след като ги гледам? Добро решение, след като снощи гледах "Сикарио". Някакси подочух, че филмът е събитие, нещо много брутално и реалистично... 
Харесвам много Бенисио дел Торо, за Емили Блънт имам известни колебания, но по-скоро я предпочитам пред куп други откровено безмозъчни фръцли, а и със сигурност има чар. Джош Бролин навлезе в зрителното ми поле напоследък, но не съм се възторгнала особено, нито пък отричам актьорските му имения, тоест графата е "не мога да преценя". 
Тя е ченге и иска да играе по правилата, Джон Бролин я избира усмихнато, небрежно и доста арогантно да му помогне с 2-3 неща на непривично за нея място. Дел Торо е тих и абсолютно ефективен; умопомрачително присъстващ и тежащ на мястото си с всеки килограм и бръчка. На мрачните земи, свързани с наркотиците, правила и вечност няма, бруталността е всичко. 
Не знам дали е, защото сме порасли, защото сме гледали много филми, защото и представа си нямаме от тези неща или просто сме цинични, но този филм не само не изненадва с нищо, не просто не показва нищо, пълна скука е! И, не, нямах очаквания, и, да, актьорите са подбрани добре и си пасват много. Но не ме заинтригуваха, не ме впечатлиха, докато тя беше с насинено око си мислех колко добре (за сцената/в сцената) изглежда... Докато бяхме на режим "нощно виждане" не виждах нищо... Щеше да е достоверно и реалистично, ако беше документален филм, в случая откровено ме подразни. 
Има филми, в които няма видимо насилие, но които ме тормозят дълго след това. Тук имаше насилие, но нямаше провокация. Не навежда на размисли, няма дилема...А не е от онези филми, за които е достатъчно актьорското присъствие (пак повтарям, те си пасват, наистина!). 
Според приятел не съм го разбрала... Възможно е, но доброто кино (извън екшъните, ефектите и развлечението) трябва да вълнува, да пресъздава нещата реалистично или напротив, да дава гледна точка или нетипичен ъгъл; трябва да човърка, да впечатлява, да те остави без думи или с отворена уста... "Сикарио" е ...филм с ефектно заглавие. 
И ако сте още на кинокритична вълна ето ви две гледни точки, лесно ще познаете аз за коя съм:
http://operationkino.net/2015/10/сикарио-sicario/
http://kultura.bg/web/драма-на-моралното-разположение/.

Ех, как ми липсва едновремешното списание Филмови новини... Четях рецензиите и ги препрочитах...

1 коментар:

Анонимен каза...

https://cinemascrotum.wordpress.com/